Brussel gaat bedrijven als Google en Apple inzicht geven in uw betaalgegevens

De richtlijn PSD2 zit aan het eind van de pijplijn en het is niet meer de vraag òf, maar hòe bedrijven toegang gaan krijgen tot uw betaalgegevens. In het kader van de vermarkting van zo ongeveer alles, of EU-burgers hier nou op zitten te wachten of niet, dat doet er allemaal niet meer toe: het is reeds voor u beslist. Misschien moeten we hopen dat tegen de tijd dat dit werkelijkheid wordt, we gewoon niets meer hebben om uit te geven.

Uit het Financieel Dagblad:

Europa aarzelt nu al een jaar met de invoering van een nieuwe betaalrichtlijn, PSD2 geheten. Deze is bedoeld om concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer te stimuleren. Het idee is dat het straks gemakkelijk wordt voor een niet-bancaire partij om zijn eigen betaalapplicatie, bijvoorbeeld een digitale portemonnee voor smartphones, te bouwen bovenop de bestaande infrastructuur van de banken. De richtlijn hangt nu tussen de Commissie, sterk geporteerd van meer concurrentie, en het Europees Parlement, dat meer aandacht wil voor de privacy-aspecten.

Daarvoor hoeft een dergelijke partij straks alleen te registreren als betaalinstelling, waarvoor een lichter toezichtregime geldt dan voor banken. Klanten moeten hun wel toestemming geven voor het gebruik van hun gegevens. ‘Maar dat is een vinkje op pagina 32 van de algemene voorwaarden’, aldus Boudewijn.

Advocaat Jasha Sprecher van NautaDutilh gaat er vanuit dat derde partijen onder de richtlijn toegang krijgen tot geconsolideerde rekeninggegevens van bankklanten. ´Dat is een heet hangijzer en een van de redenen waardoor de richtlijn vertraging heeft opgelopen.’

De banken hebben met schenden van uw privacy overigens geen enkel probleem, maar willen liever zelf uw betaalinformatie verzilveren, dus van die kant komen nu protesten:

Nederlandse banken zijn in het geweer gekomen tegen Brusselse plannen die bedrijven als Google en Apple inzicht geven in het betaalgedrag van Europeanen. Wat de banken vooral steekt is dat dit soort buitenstaanders hier mogelijk meer geld mee kunnen verdienen dan de banken zelf. IT-bedrijven, vrezen de banken, kunnen bancaire klantgegevens namelijk zonder veel pubieke ophef verkopen, bijvoorbeeld aan adverteerders. Als de banken dit ook zouden doen, kunnen ze echter bij voorbaat rekenen op een storm van kritiek. Het gevolg is dat een ongelijk speelveld dreigt. Daarom doen de Nederlandse banken nu een beroep op het ministerie van Financiën. Net als hun Britse collega’s willen de banken hier dat de overheid voorkomt dat buitenstaanders als Apple en Google een concurrentievoordeel krijgen.

‘Google kan straks de betaaldata van bankklanten opslurpen en gebruiken’, zegt directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. Deze organisatie behartigt de belangen van de Nederlandse banken. ‘Waarom zouden dat soort partijen dat mogen, terwijl van banken — terecht — de hoogste zorgvuldigheid wordt verwacht? Dat voelt niet goed, ook niet voor de consument.´

Lees hier het hele artikel bij het Financieele Dagblad
Beluister hier een interview met Gijs Boudewijn bij BNR