Griekse banken vragen ECB om vijf miljard euro noodsteun

Twee grote Griekse banken hebben een verzoek om 5 miljard euro noodsteun ingediend bij de Europese Centrale Bank. Ze verkeren in geldnood omdat Grieken veel spaartegoeden opnemen en buitenlandse banken geen geld meer willen lenen aan Griekse banken.

Woordvoerders van de Alpha Bank en de Eurobank hebben dit vrijdag tegenover buitenlandse media bevestigd. De acute geldnood van de Griekse banken is het gevolg van de aanstaande parlementsverkiezingen. Volgende week zondag gaan de Grieken naar de stembus. Oppositiepartij Syriza, die de confrontatie zoekt met de schuldeisers van Griekenland en wil stoppen met de door de EU-landen opgelegde hervormingen, stevent af op een verkiezingsoverwinning.

Omdat een overwinning van Syriza de kans op een nieuwe financiële crisis in Griekenland vergroot en zelfs kan leiden tot het vertrek van Griekenland uit de eurozone, worden spaarders en beleggers zenuwachtig. In december hebben Griekse rekeninghouders circa 3 miljard euro spaargeld van de bank gehaald, blijkt uit een overzicht van de Griekse centrale bank. Buitenlandse banken en investeerders willen bovendien geen geld meer aan Griekse banken en de Griekse overheid lenen, omdat ze die vorderingen kwijt zijn als Griekenland de euro opgeeft.

De Griekse banken kunnen zich dus niet meer zelfstandig financieren en moeten daarom blijkbaar bij de ECB aankloppen.

Lees dit artikel van Yvonne Hofs verder op de Volkskrant