Junckers zwijgen wekt wrevel

Wie zal zich als eerste aan het publiek vertonen: Sinterklaas of Jean-Claude Juncker? Je zou geneigd zijn je geld te zetten op eerstgenoemde kindervriend. Juncker, de Luxemburgse voorzitter van de Europese Commissie, laat zich al bijna een week niet zien, uitgerekend de week van ‘LuxLeaks’.

De stroom berichten over grootschalige belastingontwijking via Luxemburg roept veel vragen op over de rol van Juncker, die daar lange tijd (1995-2013) premier was.

Wat wist hij? Wat deed hij? Wat liet hij na? Verdedigt hij, al dan niet overtuigend, het beleid waarmee het kleine ‘Lëtzebuerg’ uitgroeide tot een succesvolle financiële wereldspeler waar honderden bedrijven graag belastingzaken doen? Of erkent hij dat sommige praktijken ethisch niet door de beugel konden, ook al waren ze legaal?

Journalisten buitelen sinds vorige week over elkaar heen met dit soort vragen, maar Juncker is er niet. Komend weekeinde duikt hij op in de Australische havenstad Brisbane, waar hij de G20-top bijwoont. En laat belastingontwijking daar nou een van de hoofdthema’s zijn…

Lees verder op Trouw