Juncker wil Ministerie van Financiën voor de eurozone

De eurozone zou op termijn een eigen ‘ministerie van Financiën’ moeten krijgen. Dat stelt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor in een rapport dat hij heeft geschreven met vijf leiders van Europese instellingen. Het stuk wordt vandaag (maandag) openbaar.

Dit EU-orgaan, dat er tegen 2025 zou moeten zijn, moet beslissingen nemen over begrotingsbeleid. Precieze details, voorwaarden en mandaat moeten nog worden uitgewerkt. In het voorstel van Juncker houden Eurolanden de controle houden over belastingheffingen. “Maar bepaalde beslissingen zullen steeds meer collectief moeten worden genomen”, aldus Juncker.

De commissievoorzitter schreef het rapport met de presidenten van de Europese Raad (Donald Tusk), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Centrale Bank (Mario Draghi) en het Europees Parlement (Martin Schulz).

Ook wil Juncker de eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, versterken door de voorzitter voltijds aan te stellen. De huidige voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, vervult de functie nu in deeltijd. Ook moet de voorzitter op het internationaal toneel een grotere rol krijgen “bij het vertegenwoordigen van het belang van de gemeenschappelijk munt”, aldus het rapport.

Het rapport wordt onder meer besproken op de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie op donderdag en vrijdag.

Bron: Nu.nl