In Nederland heet ‘corruptie’ hoogstens ‘fraude’

Het was geen gemakkelijke week voor wie nog wilde geloven in de onkreukbaarheid van het menselijk gemoed. Het aftreden van Sepp Blatter als voorzitter van de Fifa legde daarbij niet eens zoveel gewicht in de schaal. Dat deze man en zijn organisatie het met de regels niet zo nauw namen zal niemand hebben verbaasd. Verrassend was eerder dat hij het nog zo lang, tot aan een herverkiezing toe, had weten uit te houden.

Natuurlijk, de NS-top zal geen miljoenen in eigen zak gestoken hebben, zoals bij de Fifa schering en inslag lijkt te zijn geweest. De omvang van het bederf kan ongetwijfeld niet in de schaduw staan van dat in de voetbalwereld. Het ‘vals spel’ bleef beperkt tot een iets te creatieve interpretatie van de regels en een iets te ver oprekken van de grenzen. Een bestuurlijk incident, geen graai- en zakkenvullersgedrag. ‘Fraude’, zo noemen wij dat dan, maar natuurlijk geen ‘corruptie’.

De Vlaamse schrijver Eric de Kuyper, die tientallen jaren in Nederland heeft gewoond, heeft daar zo’n vijftien jaar geleden al ironisch de vinger op gelegd. ‘Nederlanders hoeden zich ervoor het woord corruptie te gebruiken,’ zo schreef hij in zijn boek Een vis verdrinken, ‘althans voor binnenlandse aangelegenheden. Corrupt is men immers vooral in het buitenland […]. In eigen land doet men, als het al voorkomt, meer aan fraude.’

Des te harder kwam de klap van de volgende dag. ‘Top NS wist van vals spel Limburg,’ zo kopte deze krant op de voorpagina. Een eerlijke aanbesteding van de exploitatie van het Limburgse spoorwegnet was daardoor ‘in de weg gestaan’. De concurrent was niet alleen ‘bewust benadeeld’, de NS had ook nog eens een onderzoek daarnaar via de rechter uit de publiciteit trachten te houden.

Er was verzwegen en gelogen, zo constateerden andere nieuwmedia. Er was gesjoemeld en geïntrigeerd. Er waren ‘onregelmatigheden’ geweest en er was ‘vals spel’ gespeeld, zo schreef opnieuw deze krant toen de zaterdag daarop NS-topman Timo Huges zijn functie had neergelegd. Cartoonist Tom tekende op de opiniepagina een rotte appel met als worm een intercity in de vrolijke kleuren van de NS.

Lees verder op Trouw >>>