In de EU of eruit, dat is de vraag

De gedachte om terug te keren naar de tijden van de EEG is aantrekkelijk en verdient de aandacht. Samenwerking, ja graag! Superstaat? Nee, alsjeblieft niet.

Gisteren en vandaag verschenen in het Duitse Der Spiegel en de Engelse Financial Times berichten over de mogelijk vrijwillige uittreding van Engeland uit de Europese Unie. De berichtgeving was vrij nauwkeurig in die zin dat het bondskanselier Merkel is -en dus niet premier Cameron- die Engeland de mogelijkheid wil bieden om vrijwillig uit te treden. Bondskanselier Merkel laat andermaal zien dat zij de echte baas is van Europa.

Al jaren wordt Engeland gezien als de politieke rat die het zinkende schip van Europa wil verlaten, vooral uit financieel eigen belang, maar ook omdat de Europese Commissie in Brussel gezien wordt als een dolgedraaide politieke bureaucratie die zijn weerga niet kent.

De nabetaling van ruim 2 miljard euro die Engeland nu moet doen, is de druppel die de emmer doet overlopen. Bondskanselier Merkel weet dat natuurlijk en probeert nu aan premier Cameron een uitweg te bieden die moet voorkomen dat Europa in chaos uiteen valt.

Lees deze column van René Tissen verder op RTLZ