Hongarije sluit grenzen voor teruggestuurde asielzoekers

In een poging tegelijk de vluchtelingenstroom én de opmars van extreem-rechts in te dammen grijpt de Hongaarse premier Viktor Orban naar steeds krachtigere middelen: nadat hij vorige week al aankondigde langs de grens met Servië een hek te zullen bouwen, sloot zijn land dinsdag zijn deuren voor asielzoekers die door andere EU-lidstaten worden teruggestuurd.

De beslissing van de Hongaarse regering druist in tegen een van de belangrijkste regels van de Europese migratiewetgeving. Volgens het verdrag van Dublin zijn de lidstaten verplicht vluchtelingen op te nemen die na hun asielaanvraag in een ander land worden opgepakt.

Maar volgens Boedapest deugt die regel niet. In een brief aan EU-president Donald Tusk legde Orban woensdag uit dat de uit Hongarije komende asielzoekers eigenlijk teruggestuurd moeten worden naar Griekenland, waar ze volgens hem de Europese Unie zijn binnengekomen. Eerder had een Hongaarse regeringswoordvoerder gezegd dat zijn land door de toestroom van vluchtelingen niet langer op een Europese oplossing kan wachten.

Vanwege zijn ligging wordt Hongarije door veel vluchtelingen beschouwd als de poort tot Europa. Hoewel de meesten in Griekenland de Europese Unie binnenkomen wachten ze met hun asielaanvraag tot ze Hongarije bereikt hebben. Door het gebrek aan grenscontroles kan vanuit het voormalige Oostblokland zonder problemen doorgereisd worden naar andere, rijkere lidstaten. In tegenstelling tot Griekenland is Hongarije wel verbonden met andere landen van de Schengenzone.

Lees verder op de Volkskrant >>>