Hoe betrouwbaar is Duitsland?

In zijn column in de Volkskrant van 26 juli stelt Paul Brill het grijze muizengedrag van Angela Merkel in de Oekraïne crisis aan de orde. Het is inderdaad opvallend dat de Duitse Bondskanselier, sinds de crash van het Malaysian Airlines vliegtuig MH17 boven het grondgebied van de Oekraïne, met 298 slachtoffers waaronder 194 Nederlanders en de oplopende spanningen rond de afwikkeling van het drama, weinig meer van zich heeft laten horen.

Duitsland, dat binnen de EU een leidende rol speelt, laadt de verdenking op zich dat alleen economische belangen het buitenlandbeleid bepalen. De dominante rol van Berlijn binnen de EU reikt in feite niet verder dan proberen de economische belangen van Duitsland veilig te stellen.

Op het moment dat van Duitsland verwacht wordt ook in immateriële buitenlandse kwesties stelling te nemen twijfelt het land. De vraag mag gesteld worden hoe betrouwbaar Duitsland is wanneer het er echt op aankomt een harde kritische houding aan te nemen tegenover president Vladimir Putin. Hoe betrouwbaar zal Duitsland zijn wanneer het in NAVO verband ooit stelling zal moeten nemen tegenover Rusland? Natuurlijk, niemand wenst zich een dergelijke lakmoesproef, maar het wapengekletter aan de randen van de EU neemt gevaarlijk toe.

Lees dit artikel door Joost de Weter verder op Citareg