Hoe Bernard Wientjes tegen het stemvee jokt

Babyboomer predikt Europese droom voor eigen parochie en laat volgende generatie bloeden. Het klinkt boud, maar het is toch de makkelijkste duiding van de beweringen die de werkgeversvoorzitter maakte.

En nee, die kloppen aantoonbaar niet. De euro creëert geen welvaart. Laten we kijken naar economische groei en banen. De werkgeversvoorzitter doet uitspraken over die macro-economische variabelen, die het nut van de euro moeten aantonen. Helaas kijkt hij niet voorbij zijn eigen vut-leeftijd.

Die kortzichtigheid blijkt ook uit het bijbehorende persbericht. Als de euro uiteen valt, dan daalt de export naar de zuid-Europese landen. Die kreet is juist. Laten we Griekenland als illustratie nemen, maar bij de andere landen die nooit de euro hadden moeten invoeren zien we hetzelfde.

In een grafiek zetten we de current-account-to-gdp (relatieve handelsbalansen) en de werkeloosheid onder elkaar en vergelijken we die met Duitsland. Wientjes c.s. hebben gelijk. Dankzij de euro hebben we meer handel in de eurozone, maar het laatste wat we daarmee moeten doen is blij zijn.

Lees dit artikel van Arno Wellens verderop 925