Het mag wat kosten om voorzitter van de Eurogroep te blijven

Als enige heeft Nederland als Europa’s braafste jongetje van de klas zijn naheffing al betaald aan Brussel.

Andere landen die vorig jaar extra zijn aangeslagen door de Europese Commissie (Bulgarije, Frankrijk, Italië, Cyprus, Malta, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk) moeten allemaal nog over de brug komen met een extra zak geld. Zij hebben de tijd gekregen tot 1 september. Als enige besloot minister Dijsselbloem (Financiën) vorig jaar al de portemonnee te trekken en meteen te betalen omdat dit boekhoudkundig beter uit zou komen.

Nederland maakte toen in één klap een brutobedrag van 1,1 miljard euro over. Via teruggaven komt de naheffing uiteindelijk uit op 642 miljoen euro.

CDA-Kamerlid Omtzigt vindt het oerstom dat het kabinet al braaf betaald heeft, terwijl andere landen nog de gelegenheid te baat nemen om te onderhandelen over de naheffing. Bovendien vindt hij dat hij de berekeningen onvoldoende kan controleren omdat het kabinet het diplomatieke verkeer met de Europese Commissie geheim houdt.

„We mogen niks weten over de onderhandelingen. Ook vertrouwelijk wil het kabinet de Kamer niet informeren. Zo kunnen wij onze controletaak niet uitvoeren”, stelt Omtzigt. Om deze correspondentie openbaar te krijgen is De Telegraaf een procedure gestart.

Ondertussen zitten er nog meerdere nieuwe naheffingen aan te komen voor Nederland.

Lees verder op De Telegraaf >>>