Groot succes voor nieuwe partijen Spanje, conservatieven onderuit

Het Spaanse politieke landschap is vandaag tijdens de regionale en gemeentelijke verkiezingen opgeschud. Nieuwe partijen als Podemos en Ciudadanos hebben in iedere regio zetels gekregen. De PP van premier Rajoy behaalde het slechtste resultaat in twintig jaar.

De conservatieve PP van premier Rajoy is de grootste in de meeste regio’s geworden, maar nergens heeft de partij een meerderheid weten te behalen. Dat lukte bij de vorige verkiezingen van vier jaar geleden in acht regio’s wel. De uitslag van vandaag is de slechtste voor de PP sinds 1991, zo meldt Reuters nadat 80 procent van alle stemmen waren geteld.

De regionale verkiezingen van vandaag gingen om dertien van de zeventien regio’s die Spanje rijk is. Catalonië volgt in september, Baskenland en Galicië volgend jaar. In Andalusië werd al in maart gestemd. Doordat zowel de PP als de socialistische PSOE nergens een meerderheid hebben behaald, moeten er coalities gesmeed worden met andere partijen, wat nieuw is. De traditionele tweestrijd tussen PP en PSOE is door de komst van de nieuwe partijen opgeheven, zo lijkt het.

Lees verder op het NRC >>>