Het is zover. Verdere integratie EU zonder aanpassing van verdragen

Voorstellen die op de EU-top in juni zullen worden gepresenteerd zullen als een klap komen voor David Cameron, die tijdens dezelfde vergadering de Britse pre-referendum-eisen op tafel wil leggen.

Duitsland en Frankrijk hebben een pact gesmeed om de eurozone te integreren zonder heropening verdragen van de EU. Een klap voor David Cameron’s referendumcampagne.

Groot-Brittannië wil opnieuw onderhandelen over het verdrag van Lissabon en over de plaats van Groot-Brittannië in de EU. Om hem de voet dwars te zetten hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande een overeenkomst gesloten met als doel om met de eurozonelanden binnen de grenzen van de bestaande verdragen te komen tot een strakkere politieke unie.

De Frans-Duitse voorstellen komen aan de orde op de EU-top in Brussel volgende maand, waar Cameron zal komen met zijn boodschappenlijstje met veranderingen die nodig zijn om steun te winnen voor het binnen de EU houden van Groot-Brittannië.

De Frans-Duitse akkoord, bekendgemaakt door het dagblad Le Monde, vraagt om hervormingen in de eurozone op vier gebieden die “de komende jaren ontwikkeld moeten worden binnen het kader van de huidige verdragen”.

Lees verder op The Guardian >>>