Grieks zootje ongeregeld

Het is een minuut voor twaalf, maar Europa wacht nog altijd op die hervormings- of bezuinigingsplannen van Athene.

Door Arne Petimezas

Er is geen een competente Griek te vinden in dat zootje ongeregeld waar we mee moeten onderhandelen, klaagt een functionaris van de eurogroep vanochtend tegen de Süddeutsche Zeitung. En afgelopen weekend meldde de Frankfurter Algemeine Zeitung op basis van een anonieme Europese bron dat de Griekse afgevaardigden “zich gedragen als een taxichauffeur”, domweg om geld vragen zonder ook maar een fatsoenlijk hervormings- of bezuinigingsplannen voor te leggen.

Eurocommissaris Dombrovskis wist het gisteren wat diplomatieker te verwoorden. Tijdens het komende eurogroep overleg in Riga op 24 april is het een goed moment voor ministers van Financiën om eens “polshoogte te nemen” van het technische overleg tussen Griekse en Europese functionarissen, maar een deal om Athene de laatste tranche noodleningen van 7,2 miljard euro uit te keren zit er niet in.

Volgens de Financial Times heeft Griekenland gedreigd de boel te laten ploffen en wanbetaler te worden als er geen goed akkoord komt. Niet dat we daar aan herinnerd hoeven te worden, want het is voor Griekenland haast onmogelijk het IMF en de ECB de komende maanden af te lossen als de Eurozone niet met geld over de brug komt.

Lees dit artikel van Arne Petimezas verder op Z24