Het faillissement van Griekenland komt steeds dichterbij. Onderhandelingen met de eurolanden over financiële hulp worden zodanig gefrustreerd door Athene, dat betrokkenen de kans op een tijdig akkoord als minimaal bestempelen.
Vanavond wil de Griekse premier Tsipras de impasse te doorbreken tijdens een speciaal topoverleg in Brussel met bondskanselier Merkel, president Hollande, ECB-voorzitter Draghi, EU-president Tusk, voorzitter Juncker van de Europese Commissie en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.
Betrokken EU-ambtenaren en diplomaten geven Tsipras weinig kans. Het geduld bij de andere eurolanden met zijn regering is op. Tsipras zal duidelijk worden gemaakt dat hij onverkort zijn afspraken van eind februari moet nakomen over hervormingen en bezuinigingen. Pas dan zijn de eurozone en het IMF bereid de 7 miljard euro over te maken die nog resteert uit de eerdere noodleningen voor Griekenland.
Tsipras zal naar verwachting aankondigen dat de schatkist van zijn land nagenoeg leeg is. Hij heeft deze maand 2 miljard euro nodig om schulden af te lossen en daarnaast moeten ook de salarissen, pensioenen en uitkeringen worden betaald. Op de financiële markt kan Griekenland niet meer tegen betaalbare rente lenen, investeerders hebben geen vertrouwen dat Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis orde op zaken stellen.
Dinsdag was er een telefonische vergadering van topambtenaren van Financiën van de eurolanden over Griekenland. Uit een verslag daarover blijkt dat de Griekse regering alles doet om de onderhandelingen met de trojka, de vertegenwoordigers van de geldschieters, te blokkeren. De behandeling van de trojkamedewerkers in Athene wordt ‘onacceptabel’ genoemd. Ze krijgen nauwelijks toegang tot de boeken van de regering, terwijl dat nodig is om de financiële situatie in beeld te brengen.
Griekenland heeft de eurolanden beloofd uiterlijk eind april een lange lijst met hervormingen en besparingen klaar te hebben. In plaats daarvan draait Athene zonder overleg afspraken terug, klagen de topambtenaren.