EU-elite wil versneld integreren. Mag de burger ook iets zeggen?

De EU elite schakelt een tandje bij. Niet alleen Commissievoorzitter Juncker pleit voor een versnelde integratie, maar nu menen ook centrale bankiers als ECB-president Draghi en DNB-president Knot zich te moeten mengen in het politieke debat. Is dat wel verstandig? En waar blijft de burger in dit geheel?

De Europese elite is de laatste tijd hard bezig om de Europese integratie krachtig en versneld door te voeren. Doel: sneller herstel van economieën en werkgelegenheid en waarborgen van de continuïteit van de euro. Commissievoorzitter Juncker deed op 27 december 2014 al de aftrap met het verwijt aan de Nederlandse politieke partijen dat ze te veel aandacht geven aan ‘populistische partijen’ in plaats van te wijzen op de ‘noodzaak’ voor verdere Europese integratie.

Juncker deed daar recent nog een schepje bovenop met zijn pleidooi voor een Europees leger. “Europa moet Rusland tonen dat ze haar waarden verdedigt en met een eigen leger kan Europa geloofwaardig op dreigingen reageren”, aldus de oude rot, die ooit zelf verklaarde een sterk voorstander te zijn van “dark and secret debates”. Hij achtte het ook geoorloofd om te liegen als het er om spande. In antwoord op de vraag of de invoering van de euro wel zo’n goed idee was geweest verklaarde hij tijdens een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel in maart 2013:

Diese Frage stellt sich nicht. Die Frage ob der Euro überleben wird, stellt sich ebenfalls nicht, und deshalb würde ich die Frage nach dem Satz der Bundeskanzelerin [‘Scheitert der Euro, dann scheitert Europa’, red.] nicht einmal theoretisch beantworten.

Tot zover de ‘democraat’ Juncker.

DNB-president Klaas Knot laat zich evenmin onbetuigd in het politieke debat. Vrijdag 13 maart nog betoogde Knot dat de eurozonelanden meer bevoegdheden moesten overdragen aan Brussel en dat wij Nederlanders ook de Zuid-Europese werkloosheidsuitkeringen maar voor onze rekening zouden moeten nemen. Zelfs het eurofiele Financieele Dagblad vroeg zich in een commentaar hardop af of Knot zich hiermee niet op glad ijs begaf. Op nog gladder ijs begaf ECB-president Mario Draghi zich eergisteren tijdens een toespraak op een financieel congres.

Draghi zei daar onder meer, dat de eurozone landen meer soevereiniteit met elkaar moeten delen (lees: overdragen van nationaal naar Europees niveau) en de democratische legitimiteit van de Europese Unie naar de burgers vergroten. ‘Kortom, mijn conclusie is dat een kwantumsprong in de institutionele convergentie is vereist’, aldus de ECB-president. Hoe die ‘democratische legitimiteit’ dan bereikt zou moeten worden, daarover liet hij zich wijselijk niet uit.

Lees dit artikel van Jean Wanningen verder op FTM>

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Las het 14/05/2015 artikel in de Volkskrant ‘De EU is een vereniging van onbetrouwbare leden’ (interview met de heer Brenninkmeijer). Pik een aantal zinnen uit het relaas: “visieloze regeringsleiders” (komt u dat bekend voor), en “verschrompelde politiek Den Haag”, of “beter verkeerd (!)besteed bij mij, dan goed bij de buren”. Hij spreekt ook van “de invoering van de euro beperkt de macht van de nationale parlementen”, en “de pijn en beperking die de Europese samenwerking oplegt, ontgaan de politici”. Brenninkmeijer ziet/zag het heel scherp, maar de (nationale) politiek is door de handtekening onder het Verdrag van Maastricht te zetten, nu (mogelijk zelfs voorgoed) aan de euro en de Europese Unie gebonden. De “Griekse Tragedie” deed velen de ogen pas (goed) openen voor de ingebouwde zwakheden van de muntunie. Jammer dat het zo moet aflopen.

  2. De Europese Unie, decennia geleden, met de beste bedoelingen opgericht, is verworden tot een ambtelijk Moloch met wel 33.000 ambtenaren (waarvan 21.500 in Brussel werken), met een vele honderden miljarden budget. Geld wat door de belastingbetalers van de lidstaten dient te worden afgedragen. Als één het “slecht doet” (Griekenland bijvoorbeeld) dan moet de rest de tekorten aanvullen. Is dat een eerlijke zaak? Natuurlijk niet, omdat men wist/had kunnen/moeten weten dat Griekenland (nog lang) niet bij de muntunie kon komen (in feite was het land nog niet eens klaar voor de EU). Maar “uitstappen” is (vrijwel) onmogelijk geworden omdat de repercussies van de EU de “uitstapper” pijn zullen doen. Een “catch-22” situatie, waar niemand het juiste antwoord op heeft.

  3. Wij Nederlanders kunnen zeker zonder de EU. Kijk naar onze voorouders, zij hebben ons land grootgemaakt, zonder EU. De invoering van de euro is de grootste stommiteit die de gevestigde orde ons opgedrongen heeft. Nederland leeft van wereldhandel en niet van Europa zoals de politici ons willen laten geloven . Hou een enquete in europa en vraag de gewone man om zijn mening ten aanzien van de EU. Wij burgers van europa zijn de EU en de euro spuugzat. Dit zijn feiten die politici vergeten en niet willen zien. WEG MET DE EURO……WEG MET DE EU.

  4. Wanneer worden deze megalomane figuren verwijderd? Het zijn pure dictators aan het worden, als ze het al niet zijn!