Griekenland krijgt geen € 87 maar slechts € 12 miljard

Luie Grieken die weer centjes krijgen van gulle Duitsers et al.? Het is een prettige versimpeling van de werkelijkheid maar toch lijkt wat nuance op zijn plaats * zucht *. Ten eerste is die € 87 miljard een sigaar uit eigen doos. Ten tweede moeten de Grieken een niet te onderschatten offer brengen; voor een sigaar uit eigen doos dus. Laten we eens kijken wie er na het rondje ‘playing chicken’ van dit weekend pas echt als Kissenbeißer uit de bus komt. En nee Alexander, niet alle Europeanen hebben gewonnen en nee Geert, er gaat niet wéér heel veel geld naar de Grieken. Begrijpend lezen is het toverwoord, heren.

Volgens de laatste berichten krijgen de Grieken € 50 miljard, in ruil voor het opgeven van het bezit in een reeks staatsbedrijven. Als die verkocht worden (van eilanden tot lappen grond tot het waterbedrijf) dan kan daar het genoemde bedrag mee afgelost worden; nu maar hopen dat dat lukt. Er wordt € 25 miljard vrijgemaakt om die banken te redden, wat neerkomt op noodkredieten om de kapitaalvlucht een beetje op te vangen.

Een bedrag precies zo groot als de helft daarvan (waarom?) wordt gebruikt om te investeren. Kortom, € 12,5 miljard wordt daadwerkelijk in de Griekse economie gepompt, geen € 87. Dat scheelt nogal wat. Verder is er € 7 miljard beschikbaar om het lopende financieringstekort te dekken, over een maand volgt er nog eens € 5 miljard. Opgeteld een miljard of 87 dus, over afrondingsverschillen moeten we even niet moeilijk doen.

Van de € 280 miljard aan Grieks schuldpapier staat het overgrote deel uit bij Europese instituten en overheden. Omdat Griekenland maar begrotingstekorten blijft draaien (vorig jaar voor maar liefst 12,2 procent) moet er meer geld in terwijl de markt daar geen zin in heeft. Het doorrollen, kwijtschelden en vernieuwen van Griekse leningen – zoals vandaag – heeft daarom enkel en alleen tot gevolg dat de groeiende Griekse schuldenberg niet meer bij de markt, maar bij andere Europese overheden uitstaat. Ergo, een nieuwe lening uit Europa om oude leningen af te lossen gaat naar…. Europa. Het is niet anders. Niks solidariteit dus.

Laten we met dat in het achterhoofd naar de reactie van de polletiek kijken.

Lees het graafwerk van Arno Wellens verder op 925