Griekenland gefixt? Of toch niet?

Gisteren gingen in Athene 450 mensen de straat op om te protesteren tegen verlenging van het besparingsprogramma. Na de vreedzaam verlopen demonstratie hebben Griekse anarchisten etalageruiten ingeslagen en auto’s in brand gestoken.

De Griekse krant Kathimerini bericht dat de Griekse premier Alexis Tsipras heeft gezegd dat hij in de komende 48 uur zal beslissen of hij het Griekse parlement laat stemmen over de verlenging van het steunprogramma. Hij weet dat nog niet zeker. Er zijn namelijk meningsverschillen in zijn eigen partij. In een stemming die achter gesloten deuren werd gehouden, stemden 30 Syriza-parlementsleden tegen de verlenging. De Griekse krant denkt overigens dat het aantal tegenstemmers in een echte stemming waarschijnlijk minder groot zal zijn.

Gisteren kwam de Euro-werkgroep bij elkaar om de dreigende financiële problemen van Griekenland te bespreken. Van Griekse kant werd geopperd dat Griekenland zou kunnen overwegen om betalingen aan het IMF uit te stellen. IMF ambtenaren deden dit af als “uitzonderlijk ingewikkeld”, eraan toevoegend dat dit zou leiden tot een “clear default”.

Ondertussen dreigt de Griekse vice-minister van Binnenlandse Zaken met een vluchtelingenstroom over Europa die zijn weerga niet kent, een soort tsunami, zeg maar. Door de honderdduizenden vluchtelingen in Griekenland te voorzien van reisdocumenten kunnen zij doorreizen naar andere Europese landen. Dit uit woede dat er niet meer hulp van de EU komt voor de opvang van de enorme aantallen vluchtelingen die Griekenland binnenkomen.