Franse slag

Het is nu wel duidelijk. Wij beheersen de kunst van het Europese gekonkel en gemarchandeer dus totaal niet. Onder het mom van de Brusselse begrotingsnormen heeft Nederland voor miljarden en miljarden bezuinigd en belastingen verhoogd, terwijl de Franse slag ook had volstaan.

Het besluit van de Europese Commissie gisteren om Frankrijk opnieuw uitstel te geven van de begrotingseisen is een boosmaker vanjewelste. Hiermee is Nederland definitief als gekke Henkie in de hoek gezet. Hoe onnozel konden we zijn om te denken dat er in de Europese Unie regels zijn waaraan iedereen zich dient te houden?

Wat zullen de Grieken wel niet denken die de afgelopen weken onder het mantra ’afspraak is afspraak’ de hoek in zijn gedrukt. Achttien eurolanden hebben in een soort groepsvernedering de Grieken het vel over de oren getrokken. Plotseling geldt dat mantra voor een van de grootse lidstaten niet meer.

Wat zei voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie in december ook alweer? „Ze hebben tot maart om te doen wat ze beloofd hebben. Als ze dat nalaten, wordt het heel vervelend voor de Fransen.” Nou nou, vervelend hoor. Twee jaar uitstel, terwijl de Fransen drie jaar wilden.

Toen sprak minister Jeroen Dijsselbloem ook nog stoere woorden. En toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes beloofde dat de Fransen de duimschroeven flink aangedraaid zouden krijgen.

Het is allemaal regelrechte flauwekul gebleken.

Deze column van Martin Visser is vandaag in de (papieren) Telegraaf te lezen.