Grieken bezorgen financiële markten flinke spanningen

Onzekerheid over de Griekse schuldencrisis leidt tot toenemende spanningen op de financiële markten. Aandelenbeurzen staan op verlies. De rente op de obligatiemarkten van zogeheten ‘veilige’ eurolanden daalt, die van Griekenland en andere zuidelijke eurolanden loopt juist op.

Griekenland staat onder hoge druk om te voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Met de Europese Unie, het IMF en de ECB voert het land moeizame onderhandelingen. Politiek lopen de spanningen op.

Volgens de Financial Times hebben de Grieken informeel gevraagd om uitstel van terugbetaling van een deel van de leningen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dat geweigerd. Als Griekenland de afbetalingen aan het IMF mist, wordt dat gezien als wanbetaling, een ‘default’, en dat betekent in de financiële markten een faillissement.

De Griekse premier Tsipras haalt in een verklaring fel uit naar de ‘andere kant’ die zich volgens hem schuldig maakt aan “een kakofonie” aan lekken. Hij verwacht dat Europa niet voor “financiële chantage” zal kiezen. Tsipras gaat ervan uit dat er voor het eind van de maand een akkoord is.

Hoewel de markt in Griekse schuld nagenoeg stil ligt, is de rente voor een tienjarige Griekse staatslening opgelopen naar meer dan 13 procent. Voor schuldpapier van twee jaar bedraagt de rente nu zelfs meer dan 28 procent.

Lees verder op NOS