Geef de scepticus een rol bij economisch onderzoek

Hoe weet je eigenlijk dat economische groei helpt? En waarom varen we in dat streven naar groei altijd op dezelfde, beperkte cijfers?

Wat doet een wetenschapper die zijn autosleutels is verloren? Die zoekt onder het licht van de lantaarnpaal en niet op het donkere pad waar hij ze waarschijnlijk is verloren. De filosoof en adviseur Klaas Mulder gebruikt dit bekende grapje onder wetenschappers om uit te leggen hoezeer de beschikbaarheid van kennis leidend is bij de vragen die in de wetenschap gesteld worden, of zelfs bij de keuze van de vragen. Mulder: “De scepticus is degene die zegt: ‘Waarschijnlijk liggen je sleutels ergens op het donkere pad. Waarom blijf je toch onder die lamp zoeken?'”

De metafoor van de man die zijn sleutels verloren heeft, geldt volgens Mulders ook voor de economie. “De aankondiging van het verlies van 9000 banen bij de Rabobank maakt duidelijk dat de hoge werkloosheid ook bij economisch herstel niet vanzelf wordt opgelost. De politiek en de economische organisaties blijven het antwoord zoeken in het bevorderen van economische groei, terwijl een andere vraag misschien veel interessanter is: zou economische groei eigenlijk wel helpen? En waartegen dan precies? Krijg je minder economische ongelijkheid en minder maatschappelijke onrust als de werkloosheid enkele procenten minder stijgt? De gegevens daarover liggen op het donkere pad, niet onder het lamplicht van omzet- en consumentenvertrouwenscijfers.”

Lees dit artikel van Peter Henk Steenhuis verder op Trouw