Frankrijk lapt begrotingsregels aan de laars, pikken andere landen dat?

De Europese economie lijkt weer in het slop te raken en Frankrijk lapt alle begrotingsregels aan zijn laars. Hoogste tijd voor Europese leiders om weer eens de koppen bij elkaar te steken. Dat doen ze dan ook, vandaag in Brussel. Verslaggever Bart Reijnen legt uit wat we van die Eurotop moeten verwachten.

Bart, wordt het een spannende top?
Nou, het zijn vooral de onderwerpen die níet op de officiële agenda staan die pikant zijn. Zo dreigt er een hoogoplopende ruzie over de begrotingsregels. Met name Frankrijk lijkt alle regels aan zijn laars te lappen.

Kan dat dan zomaar?
Eigenlijk niet. Drie jaar geleden zijn speciaal de regels aangescherpt zodat landen niet meer te veel geld kunnen uitgeven. Daarom bezuinigden wij in Nederland ook zoveel de afgelopen jaren. Ook Frankrijk ondertekende het verdrag. Maar de Fransen komt dat verdrag nu niet meer zo goed uit en dus willen ze er niet meer aan voldoen.

Pikken de andere landen dat?
Dat wordt het spannende. Er is een heel pokerspel gaande achter de schermen. Franse ministers reisden deze week al af naar Berlijn om het met de Duitsers op een akkoordje te gooien en zo de Europese Commissie buitenspel te zetten. Andere landen, zoals Nederland, zien zo’n bilateraal akkoord niet zitten. Er was nou juist afgesproken dat voortaan de Commissie als onafhankelijke scheidsrechter zou fungeren.

Lees verder op RTLZ