Frankrijk en Italië komen weg met zachte ingrepen

De Europese Commissie is akkoord gegaan met de begroting van Frankrijk, hoewel het Franse tekort hoger zal uitvallen dan afgesproken. Niettemin zag de Commissie geen ‘ernstige gebreken’. Ook de begroting van Italië werd goedgekeurd, ondanks het feit dat de Italianen eveneens minder bezuinigen dan afgesproken.

Zo is de eerste ronde in het gevecht tussen Brussel en Parijs in een wapenstilstand geëindigd, zoals de Franse zakenkrant Les Echos schreef. Brussel eiste extra bezuinigingen, Frankrijk hield steeds vol dat het daar absoluut niet toe in staat was. Maar maandag presenteerde minister van Financiën Michel Sapin opeens een extra bezuinigingspakket van 3,6 miljard euro. Erg indrukwekkend oogde deze verzameling van meevallers en maatregelen met een onzekere opbrengst niet. Zo beloofde Frankrijk in één jaar 900 miljoen euro te verdienen met een betere bestrijding van belastingfraude.

Maar het was voldoende voor Brussel. Frankrijk heeft in elk geval gebogen. De Europese Commissie onderhandelt liever over structurele hervormingen dan te blijven steggelen over begrotingscijfers. Bovendien zou een ruzie met de grote eurolanden Frankrijk en Italië de stabiliteit van de eurozone in gevaar brengen.

Het lijkt er weer op dat de grote landen moeilijk bij de les zijn te houden, zegt Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. ‘Kleinere landen als Ierland en Portugal werden keihard aangepakt. Frankrijk en Italië niet. De aangekondigde extra bezuinigingen van 3,6 miljard euro zijn boterzacht. Ik had gehoopt dat Parijs met structurele hervormingen zou komen. Ik ben zelf geen voorstander van al te forse bezuinigingen, maar betreur het dat de Franse economie niet wordt versterkt.’

Lees het hele artikel op de Volkskrant