Fasten your seatbelts: de Griekse beurscrash

Gaat u er even goed voor zitten, want de volgende grafiek kan schokkend zijn.

Bovenstaande grafiek is het verloop van de Athens Stock Exchange General Index, zeg maar de AEX van Griekenland. De eerste loodrechte lijn naar beneden is het moment dat de Griekse premier Samaras nieuwe verkiezingen aankondigde. Sindsdien is het alle hens aan dek op de beurzen.

Waar is men bang voor? De huidige verkiezingen zijn slechts presidentsverkiezingen, waar Samaras steun voor zijn positie hoopt te herbevestigen. Lukt dat niet, dan zijn de verwachtingen dat er algemene verkiezingen uitgeschreven zullen gaan worden. Bij die laatste optie zou het kunnen gebeuren dat de populaire extreem linkse partijen macht gaan krijgen. Die partijen willen van de Euro af en dat verklaart de paniek.

Erg veel als, als, als. Maar het is genoeg om de beurshandelaren hun acht schermen bijna het raam uit te laten gooien. Want drie dagen verder is er ruim 20,6% van de index verdampt. Daarmee kan de beurscrash zomaar de grootste wekelijkse crash worden in jaren, groter dan tijdens de laatste eurocrisis. De staatsobligaties gingen ook van 7% naar 9%.

Lees verder op 925