Europese Commissie wil auteursrecht op hyperlinks

De Europese Commissie overweegt om links op internet onder het auteursrecht te laten vallen. Daarmee zou het zonder toestemming plaatsen van een hyperlink naar auteursrechtelijk beschermd materiaal strafbaar kunnen worden. Dat stelt Julia Reda (foto), die namens de Duitse variant van de Piratenpartij in het Europarlement zit.

Reda baseert zich op de voorlopige versie van een document waarin de Europese Commissie uiteenzet waar zij zich het komende jaar zoal op wil richten. Daarin staat dat de commissie op het gebied van auteursrecht duidelijker wil gaan definiëren wat wel en niet geldt als een nieuwe openbaarmaking. Als wordt besloten dat hyperlinks dat inderdaad zijn, moet iedereen die openbaar wil linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal daar eerst toestemming voor vragen.

Reda spreekt van ‘een frontale aanval op de hyperlink, de bouwsteen waarop het internet dat we kennen is gebouwd.’

‘Dit idee is een klap in het gezicht van de bestaande wetgeving, de geest van de wet en het gezond verstand,’ aldus de politica. Het is niet voor het eerst dat de Europese Commissie een dergelijke maatregel overweegt. Maar volgens Reda gaat het nu om ‘de gevaarlijkste poging tot nu toe.’

Lees verder op de Volkskrant