EU nagelt Griekenland aan het kruis

Het pakket maatregelen dat de leiders van de eurolanden willen opleggen aan Griekenland wordt van veel kanten opgevat als ongekend hard.

“Het is een buitengewoon streng pakket”, zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander vanuit Brussel. “Er worden heel veel toezeggingen van de Grieken verwacht, misschien wel onrealistisch veel toezeggingen, en het moet ook nog eens binnen drie dagen geregeld zijn.”

De Engelse krant The Guardian citeert op zijn website een EU-functionaris die spreekt van “uitgebreide mentale waterboarding” van Griekenland. De krant omschrijft het steunpakket dat ter tafel ligt, het derde in vijf jaar tijd, als “een draconisch pakket bezuinigingsmaatregelen dat neerkomt op het inleveren van de financiële soevereiniteit” van Griekenland, in ruil voor het vermijden van een Grexit. De openingskop van de papieren krant zal morgenochtend luiden “Europa neemt wraak op Tsipras.”

Het Duitse weekblad Der Spiegel omschrijft het voorstel aan Griekenland als “een catalogus van wreedheden”. “De ministers van Financiën hebben hun eisen op vier pagina’s verwoord. Het document leest alsof ze hoe dan ook geen akkoord willen bereiken.”

Ook persbureau Bloomberg ziet de voorstellen als een vernedering van de Grieken. “EU eist complete overgave van Tsipras”.

En de vooraanstaande Amerikaanse econoom Paul Krugman schrijft in zijn column in The New York Times: “De lijst met eisen van de Eurogroep is waanzin.” Dit is pure wraakzucht, totale verwoesting van de nationale soevereiniteit, zonder enige hoop op verbetering.”

Binnen de Griekse regeringspartij Syriza wordt met ongeloof gereageerd op de plannen, zegt verslaggever Eva Wiessing in Athene. “En vooral op de manier waarop Tsipras onder druk wordt gezet om te slikken of te stikken.”

“Het wordt gezien als een capitulatie, omdat er wordt gezegd dat er geen sprake kan zijn van kwijtschelding van een deel van de schuld. Bovendien staat er dat, als het niet lukt, Griekenland maar een tijdje uit de euro moet stappen.”

Wat echt erg gevoelig ligt, is het plan om een fonds van 50 miljard euro aan Griekse staatsbezittingen te vormen in Luxemburg. “Hier zeggen ze daarover: we hebben niet eens 50 miljard euro aan staatseigendommen.”

Intussen is op Twitter de hashtag #ThisIsACoup trending topic.

Bron: NOS