In Griekenland armoe troef, maar EU-diplomaten dineren keizerlijk

Diplomaten van de Europese Unie zijn van zins te dineren in keizerlijke stijl. Men is van plan daarvoor het nodige gereedschap aan te schaffen voor maar liefst maar liefst € 2.875.000.

De Europese dienst voor extern optreden (EEAS), het buitenlandse bureau van de EU, zal een “sprankelende” reeks van kristal glaswerk, zilver bestek en fijn Chinees porselein kopen om banketten en diners te organiseren voor bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders, meldt de Daily Telegraph.

Het servies – voor maximaal 3.360 ambtenaren en gasten bij de EEAS hoofdkantoor in Brussel en 140 ambassades over de hele wereld – zal worden versierd met de vlag van Europa, in goud gegraveerd en geschilderd en alles op “top kwaliteit”.

Ook wil men honderden zilveren ijsemmers, dienbladen en kandelaars, evenals duizenden glazen aanschaffen voor whisky, cognac en champagne.

Het servies, dat groter is en tien keer zo duur als dat van het Witte Huis dat onlangs is gekocht, zou de ‘volwassenwording” van de EEAS als een volwaardig diplomatiek corps moeten markeren.

De Europese dienst voor extern optreden (EEAS) is een orgaan van de Europese Unie, ingesteld door het Verdrag van Lissabon in 2009 en wordt geleid door de Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini, een voormalige lid van de Jonge Communisten, die de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken werd. De dienst heeft een personeelsbestand van 3.400, een budget van € 793.000.000 en buitenposten in de Seychellen, Australië, Canada en Kazachstan.

De EEAS heeft lidstaten aangemoedigd om nationale ambassades te sluiten (en dat heeft Nederland natuurlijk braaf gedaan) en deze diplomaten laten “embedden” in haar eigen buitenposten.

Bovendien heeft de dienst heeft grootse plannen voor uitbreiding.

Lees en huiver verder over de Europese Staat (ja, hij is er al dames en heren!) op de Daily Telegraph >>>