EU-miljarden maken Polen nog allesbehalve innovatief

De afgelopen zeven jaar besteedde Polen miljarden euro’s EU-steun aan innovatie. Ondanks deze manna bungelt het land samen met Roemenië en Bulgarije helemaal onderaan de Europese ranglijsten van innovatiekracht. Een nieuwe injectie van bijna tien miljard moet daar de komende jaren verandering in brengen.

Die verandering is hard nodig. Economen waarschuwen dat het huidige groeimodel, gebaseerd op lage lonen, op termijn niet houdbaar is. Zeker niet nu de politieke druk groeit om de salarissen te verhogen. Daarom klinkt in Polen overal het toverwoord ‘innovatie’. Dit keer moet het geld uit Brussel beter worden besteed.

Het Europese geld is goed zichtbaar. Bijvoorbeeld in Rzeszow, een provinciestad zo groot als Groningen in het zuidoosten van Polen. De afgelopen jaren maakte ruim een half miljard euro subsidie als een toverstokje alles fris en nieuw: het museum onder de markt, de imposante brug over de Wislok, de snelweg naar het westen, maar vooral het technologiepark bij de gemoderniseerde luchthaven.

Piotr Zawada stuurt zijn hybride auto vrijwel geruisloos tussen de glanzende nieuwbouw door. Als vice-voorzitter van het lokale ontwikkelingsagentschap RARR zag hij vanaf 2008 hoe de kavels die met Europese steun bouwrijp werden gemaakt een voor een werden volgebouwd. Vooral door de luchtvaartindustrie, die hier traditioneel sterk is.

“Aeropolis is 166 hectare groot en telt 38 productiebedrijven”, vertelt hij. Op het technologiepark staat ook een ‘incubator’ voor startende ondernemers. Een lege hal, een lege conferentieruimte, een lege gang met daaraan kantoren die allemaal op slot zitten. Een bewaker en een schoonmaakster zijn het enige teken van leven in het gloednieuwe pand.

“Alle ruimte is verhuurd”, verzekert de RARR-vice-voorzitter. “Er zijn hier 28 startups gevestigd.” Blijkbaar wordt er deze vrijdag elders geïnnoveerd. Het geld voor het technologiepark komt uit de EU-potten voor innovatie. Hoeveel innovatie al die nieuwbouw oplevert, blijft vaag.

Lees verder over de EU-illusie van maakbaarheid en gekochte ‘vriendschap’ op Trouw >>>