ECB-bestuurder lekt informatie aan hedgefondsen

De financiële markten bewogen weer heftig op nieuws dat de ECB in de maanden mei en juni meer obligaties gaat opkopen. Dit omdat men denkt in de stille zomermaanden juli en augustus minder in te kunnen kopen, en men gemiddeld op peil wil blijven.

Vanwege de verhoogde opkoopvraag van de ECB stegen de obligatiekoersen fors en ook de aandelenmarkt kreeg een zet in de rug. De koers van de euro verloor in een keer 2 cent ten opzichte van de dollar. Heftige marktreacties dus na de officiële melding van de ECB.

Echter een klein insidergezelschap was reeds op de hoogte van de verandering van politiek van de ECB. Reeds maandagavond werden enkele bankiers en hedgefundmanagers op de hoogte gebracht van dit voornemen, nota bene door een bestuurder van de ECB zelf, de heer Benoit Coeure. Deze was uitgenodigd voor een diner met enige uitverkoren bankiers en hedgefundmanagers in het Berkerley Hotel in London, een diner gesponsord door een hedgefund. Tijdens een rede op dit diner, waar ook leden van andere centrale banken aanwezig waren, heeft Coeure de verandering van politiek verklapt.

Nu is het zeker goed dat centrale banken middels dit soort bijeenkomsten voeling houden met de markt, maar om op besloten diners dit soort belangrijke informatie los te laten gaat wel heel erg ver. Het is tegenwoordig moeilijk te bepalen wat voorinformatie is en wat niet, maar dit past zeker in de categorie zeer onverstandig. De ECB zelf schijnt het voorval af te doen met de opmerking dat er sprake was een interne miscommunicatie. Het feit dat hedgefondsen en bankiers die door de politiek als schuldigen worden gezien van de financiële crisis nu een informatievoorsprong van de ECB kregen en daar ongetwijfeld gebruik van hebben gemaakt, maakt de zaak wel zeer opmerkelijk.

Deze column van Willem van Baarle is gepubliceerd op De Telegraaf