Dijsselbloem wimpelt eurokritische kamervragen af

Eigenlijk had onze MinFin Dijsselbloem tussen de doelpalen moeten staan, tegen Argentinië. Als een volleerd acrobaat ontwijkt hij de kamervragen die CDA’ers Omtzigt en Eddy van Hijum over het Parex-schandaal op hem afschoten, naar aanleiding van berichtgeving op 925. Toch worden we er wel iets wijzer van, maar niet noodzakelijkerwijs vrolijk.

Makkelijk is het allemaal niet. Lees het vorige stuk op 925, of bekijk deze video over het zogeheten Letse Parex-schandaal. Het wordt ook nauwkeurig omschreven in ons pamflet ‘Het Euro Evangelie’.

Kern van het probleem is dat een Letse bank spaargeld in Rusland ophaalde en failliet ging. Het hoofdkantoor stond in de Letse hoofdstad Riga, dus in de Europese unie, de spaarders kwamen echter uit buurland Rusland. Is dit nu een Europese bank of niet?

Terwijl andere banken wel failliet mochten gaan, moest Parex kost wat kost gered worden. Insiders menen dat er sprake is van corruptie, omdat de directie van Parex ongezond dicht bij de politiek stond. In ieder geval had de Letse overheid geen geld voor een redding en de kapitaalmarkten waren niet bereid de bizarre redding te financieren.

Tot ieders verbazing kwamen de EU en het IMF met de benodigde miljarden over de brug.

Lees dit artikel van Arno Wellens verder op 925