Dat Juncker van de trojka af wil is geen nieuws

Jean-Claude Juncker wil van de trojka af. Zo melden anonieme bronnen aan de Duitse krant Handelsblatt. Dat klinkt allemaal heel spannend. Maar dat de voorzitter van de Europese Commissie deze samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank wil opzeggen, is amper nieuws te noemen.

Van meet af aan wilden de meeste Europese politici het IMF er niet bij hebben. Het is aan de halsstarrigheid van toenmalig premier Jan-Peter Balkenende en minister Jan-Kees de Jager te danken dat het IMF als onpartijdige en deskundige organisatie betrokken werd bij de eurocrisis. Aanvankelijk wilde niemand dat, zelfs bondskanselier Angela Merkel niet.

Gelukkig kwam het er toch van. Natuurlijk is Europa eigenlijk te rijk om de financiële steun van het IMF in te roepen. Maar de eurozone kon wel wat professionaliteit gebruiken. Én een tamelijk apolitieke club. Ook achter het IMF schuilen politieke belangen, maar tegen de mate van politiek gekonkel van de eurozone kan het echt niet op.

Het IMF is ook de enige partij in deze gebleken die in staat was tot kritische zelfreflectie. Zo heeft het geconcludeerd dat de zaak-Griekenland niet goed is aangepakt. Toen het IMF met dit kritische rapport in 2013 naar buiten kwam, waren de rapen gaat. Toenmalige eurocommissaris Olli Rehn zeikte het IMF af, Duits minister Wolfgang Schäuble kondigde het einde van de trojka aan, alleen Nederland bleef het IMF steunen.

Lees verder op Vissers Voetnoot