Confiscatie van uw vermogen (II)

Er doen allerlei plannen de ronde om uw vermogen eenmalig met 10 à 30% te belasten om zo de schuldenberg te verminderen. Wat kan een belegger hier tegen doen?

Zoals ik vorige week beschreef, speelt het IMF steeds nadrukkelijker met de gedachte om vermogens eenmalig te belasten door overheden, om zodoende de schulden naar een draagbaar niveau terug te dringen. De crisis is dan ook niet opgelost. Sterker nog, de problemen zijn in potentie alleen maar toegenomen doordat de schulden- en kredietcrisis zijn bestreden door het maken van nog meer schulden (nu 40% meer schulden dan bij begin vorige crisis)!

Het belasten van vermogens begint dan ook een steeds aantrekkelijkere optie te worden voor overheden. Maar er zijn bepaalde realiteiten waar de overheid ook niet omheen kan. Zo zullen veel mensen hun vermogen proberen te verbergen (zoals vorige week beschreven) voor de fiscus.

Geld cash opnemen en zogenaamd in het casino verbruien terwijl er juist goud, zilver, buitenlands vastgoed, et cetera voor gekocht wordt; en/of zo veel mogelijk zwart laten betalen zijn enkele van de vele illegale opties die velen zullen gebruiken. Het is tegen de wet om vermogen te verbergen voor de fiscus, maar het gaat wel gebeuren. De fiscus zal dus het liefst iets belasten wat ‘vast zit’.

Lees deze column door Alexander Sassen van Elsloo verder op De Financiële Telegraaf