Compleet dossier over corruptie Spaanse Volkspartij ‘kwijt’

De rechtbank in Madrid is naar eigen zeggen het complete dossier ‘kwijtgeraakt’ over een ernstige corruptiezaak waarbij de regerende Volkspartij (PP) van de Spaanse premier Rajoy betrokken is.

De verdwijning van het gerechtelijk dossier werd fel bekritiseerd door de oppositie. ‘Waanzinnig’ en ‘schandalig’ noemden de oppositiepartijen het voorval. Ook juristen spraken hun verbijstering uit. Staatssecretaris José Luis Ayllón (PP) tilde echter niet zo zwaar aan het verlies van het dossier. Hij beperkte zich tot de vaststelling dat ‘iemand een verklaring zal moeten geven’ voor het zoekraken ervan.

Het verdwenen dossier bevat het gerechtelijk vooronderzoek naar de vernietiging van bewijsmateriaal over illegale partijfinanciering – de beruchte ‘zwarte partijkas’ – van de PP. Het gaat daarbij om twee computers van Luis Bárcenas, de voormalige penningmeester van de Spaanse conservatieven. In april 2013 liet de partijleiding de harde schijven vernietigen van twee laptops die Bárcenas gebruikt had op zijn werkkamer in het hoofdkwartier van de PP in Madrid. Op dat moment liep er al een strafrechtelijk onderzoek tegen Bárcenas wegens zijn vermoedelijke rol in de Gürtelaffaire, een omvangrijk smeergeldschandaal in de PP.

Onderzoeksrechter Pablo Ruz, belast met het onderzoek naar de Gürtelaffaire, was dan ook niet blij met de vernietiging van de harde schijven van Bárcenas door de PP-leiding. Ruz zag er aanwijzingen in voor een misdrijf, namelijk vernietiging van belastend materiaal of toedekking van een misdrijf. Bárcenas verzekerde dat zijn pc´s op het partijkantoor bewijzen bevatten voor zijn bewering dat de huidige partijtop, inclusief premier Rajoy, wel degelijk op de hoogte was van de smeergeldpraktijken in de PP.

De verdwijning van het dossier over de vernietiging van de harde schijven van Bárcenas komt de PP niet ongelegen. Met belangrijke verkiezingen voor de deur – lokale en regionale in mei – betekent het in ieder geval uitstel van een serie rechtszittingen waarbij de partij verdacht wordt van tegenwerking van de rechtsgang.

Bij de oppositie heersen twijfels over het ‘zoekraken’ van het dossier, gevoed door de grote invloed die de PP volgens critici heeft op de rechterlijke macht via het benoemingensysteem van rechters.

‘Het zijn net iets te veel toevalligheden’, zegt Isabel Rodríguez van de sociaaldemocratische PSOE tegen de Spaanse omroep RTVE. ‘Eerst vernietigt de partij zelf het bewijsmateriaal en daarna laat ze het gerechtelijk dossier verdijnen.’

Bron: Het Financieele Dagblad