Canada bezorgd om Europees protest tegen vrijhandel

‘We maken ons zorgen over het protest in Europa tegen vrijhandel.’ Dat zegt Jayson Myers, de voorzitter van de grootste Canadese werkgeversorganisatie.

De Europese ministers van Handel worden wat ongerust over het straatprotest tegen de vrijhandelsakkoorden met Canada en de VS. Dat bleek gisteren na een vergadering in Brussel. Uit een opiniepeiling van Pew Research bleek bijvoorbeeld dat slechts 41 procent van de Duitsers op dit moment een handelsverdrag tussen de EU en de VS een goede zaak vindt. Dat is 15 procentpunten minder dan een jaar geleden.

Een van de frustraties is dat de onderhandelingen over het handelsverdrag met de VS nog niet zo ver zijn opgeschoten dat de Europese Commissie al veel weerwerk kan bieden. Over veel punten zijn namelijk nog geen teksten, en dat blijft nog eventjes zo.

Maar ook over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada groeit de bezorgdheid. Vorig jaar bereikten de Commissie en de Canadese regering na vijf jaar onderhandelen daarover een akkoord. Het was het laatste grote wapenfeit van Karel De Gucht als eurocommissaris van Handel. Maar nu moet dat akkoord nog groen licht krijgen in het Canadese parlement, het Europees Parlement en de parlementen van de lidstaten van de Europese Unie.

En daar wringt stilaan het schoentje. Ook de Canadezen zijn er niet helemaal gerust op, zegt Jayson Myers. Hij zit de grootste industriefederatie van het land voor – CMW, het Canadese Agoria – en is in ons land voor de European Business Summit.

Lees verder op De Tijd