BRIC-landen komen met alternatief voor IMF

De BRIC-landen zijn van plan een alternatief voor het IMF op te richten uit onvrede over het gevoerde beleid van het fonds./strong>

Vorig jaar maart maakten Brazilië, Rusland, India en China (de voornaamste BRIC-landen, het zesde land is Zuid-Afrika) al bekend, dat men ontevreden was over het IMF en de Wereldbank. Niet alleen, omdat ze te weinig invloed kregen in de door de VS en EU gedomineerde instituten, maar ook door de manier waarop de eurocrisis werd aangepakt, met name door het IMF. Overigens gold die kritiek ook binnen het IMF, maar die kritiek is binnenskamers bliksemsnel in de kiem gesmoord.

We herinneren ons wellicht vast nog wel, dat de Braziliaanse bewindvoerder voor ‘Europa’ namens het IMF hevige kritiek uitte op het gevoerde beleid van met name de Europese Commissie en de ECB bij de aanpak van de Europese schuldencrisis, die hij ‘politiek gedreven’ noemde. Deze bewindvoerder, Paulo Noguiera Batista wilde de reeds aangegane verplichtingen van het IMF voor steun aan de eurozone het liefst volledig intrekken. Binnen no time werd hij tot de orde geroepen… Ook herinneren we ons de bittere brief, die oud-IMF econoom Peter Doyle al een jaar eerder had geschreven over de aanpak van het IMF van de eurocrisis. Deze stelde dat het IMF niet alleen de zaken verdoezelt, maar hekelde ook de wijze waarop de benoeming van Christine Lagarde erdoor was gedrukt door de VS en de EU, terwijl er een hele goede kandidaat uit Mexico beschikbaar was.

Lees dit artikel van Jean Wanningen verder op De Dagelijkse Standaard