Athene krijgt nog een paar dagen om het vege lijf te redden; zondag beslissende top

De regeringsleiders van de eurozone geven de Griekse regering nog een paar dagen om zichzelf van een ‘Grexit’ te redden. “De finale deadline is echt eind deze week”, zei ‘EU-president’ Donald Tusk gisteren na opnieuw een ingelaste top over de Griekse crisis. “Helaas kunnen we het slechtste scenario niet langer uitsluiten.” Zondag moet er een beslissende top plaatsvinden.

Uiterlijk donderdag moet er een geloofwaardig Grieks pakket voorstellen liggen waarmee Athene aanspraak zou kunnen maken op het Europese noodfonds ESM. Dat verzoek om hulp wordt vervolgens op waarde geschat door de instituties die de geldschieters vertegenwoordigen. Vervolgens komt er in het weekeinde weer een reeks ingelaste spoedvergaderingen aan.

Op zondag komen niet alleen de 19 eurozone-leiders bijeen, maar de regeringsleiders van alle 28 EU-landen. Daar worden de gevolgen besproken van ófwel de ultieme reddingsboei die Griekenland zal worden toegeworpen, ófwel een onvermijdelijk vertrek van het land uit de eurozone.

Er viel weinig te bespreken
De spoed-top van vanavond en de ministeriële eurogroep-bijeenkomst die daaraan vooraf ging, werden getekend door verwarring, ergernis, somberheid en frustratie.

De Griekse regering had het vóór het referendum van zondag met de nodige stelligheid gezegd: als er een ‘nee’ uitrolt, hebben we binnen een paar dagen een akkoord met de geldschieters. Maar de nieuwe Griekse minister Tsakalotos van financiën kwam gisteren naar Brussel zonder nieuw voorstel. Daardoor begonnen de regeringsleiders gisteravond in mineur aan hun eurozonetop, de tweede in korte tijd die geheel in het teken van Griekenland stond. “Ik ben zeer somber over deze top”, zei premier Rutte bij aankomst.

Eigenlijk was de Italiaanse premier Matteo Renzi gisteravond de enige regeringsleider die niet meezong in het koor van doemdenkers over de nabije financiële ineenstorting van Griekenland. “Ik maak me niet zozeer zorgen over een technische oplossing voor Griekenland. Met een beetje goede wil komt die er wel. Wat me meer zorgen baart, is dat Europa slachtoffer is geworden van zijn eigen procedures.”

Lees verder op Trouw