Arme Kosovaren stromen Hongarije, toegangspoort tot Schengenzone, binnen

Hongarije kampt met een dramatische toestroom van Kosovaarse vluchtelingen. Op zoek naar een beter leven zijn de afgelopen maanden meer dan dertigduizend Albanese Kosovaren illegaal het land binnengekomen, vijf maal meer dan in heel 2013.

Afgelopen weekend werd een nieuw hoogtepunt bereikt. Op één dag werden volgens de Hongaarse politie meer dan duizend illegale immigranten opgepakt. Op een twintigtal Afghanen, zeven Irakezen, drie Cubanen, twee Syriërs en een Somaliër na kwamen ze allemaal uit Kosovo. Als die trend zich doorzet, zullen de Hongaren dit jaar meer dan 100 duizend vluchtelingen moeten opvangen.

De meeste Kosovaren komen het land binnen langs de grens met Servië, dat in tegenstelling tot Hongarije geen lid is van de Europese Unie. Hoewel die grens streng wordt bewaakt, is er geen sprake van waterdichtheid. Voor elke Kosovaar die wordt opgepakt, zouden er vijf anderen door de mazen van het net glippen.
Asiel

De stijging van de laatste maanden hangt samen met de verbeterde betrekkingen met de Servische buren. Hoewel die Kosovo officieel nog altijd als een afvallige provincie beschouwen, mogen zijn inwoners sinds enige tijd vrij door Servië reizen. Vandaar proberen ze illegaal de Europese Unie binnen te komen. Wanneer ze worden opgepakt vragen ze onmiddellijk politiek asiel aan.

De meeste Kosovaren zijn op de vlucht voor de armoede in hun land. Door wijdverspreide corruptie en politieke chaos ligt de economie van hun land in puin. Zeven jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid zit een op drie Kosovaren zonder werk. Wie wel werk heeft, heeft het niet veel beter. Het gemiddelde maandloon schommelt rond de 250 euro.

De detentiecentra in Hongarije kunnen de vluchtelingenstroom niet meer aan.

Lees dit artikel van Jan Hunin verder op de Volkskrant