De regeringsleiders van de eurolanden hebben een akkoord bereikt over een nieuw noodpakket voor Griekenland. De vergadering in Brussel duurde 17 uur, en kwam vanmorgen rond 8.30 uur tot een eind. ‘Je zou kunnen zeggen dat we een ‘agreement’ hebben’, zei EU-president Donald Tusk tijdens een persconferentie over de deal.
Het akkoord dat is bereikt, vraagt striktere bezuinigingsmaatregelen van de Grieken dan de voorstellen die ze vorige week nog afwezen in een referendum. In dit geval staat er echter wel een nieuw steunprogramma tegenover.
Tsipras moet uiterlijk woensdag een aantal hervormingen door het Griekse parlement loodsen, onder meer van de pensioenen en de btw. Bovendien moet Athene exacter aangeven wanneer bepaalde hervormingen zullen worden geïmplementeerd.
Ook moet werk worden gemaakt van het privatiseren van Griekse overheidsbezittingen. Die bezittingen komen in een fonds dat onder toezicht wordt gesteld van een onafhankelijke instelling. Aanvankelijk zou het toezicht vanuit Luxemburg worden geregeld, maar de locatie van de toezichthouder wordt toch Athene.
Het privatiseringsfonds was een heikel punt, Tsipras was lang tegen zo’n fonds. Volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zou de privatisering 50 miljard moeten opleveren, waarmee een deel van de Griekse schulden kan worden afbetaald.
Volgens berekeningen van de geldschieters (IMF, ECB, eurolanden) heeft Griekenland tussen de 82 en 86 miljard euro nodig, waarvan een flink deel (tot 25 miljard) voor het versterken van de Griekse banken.