260.000 Oostenrijkers hebben een burgerinitiatief getekend voor referendum EU-exit

Zoals wij twee weken geleden al berichtten was er in Oostenrijk een burgerinitiatief gestart over een EU-exit. Er waren 100.000 handtekeningen nodig tussen 24 juni en 1 juli, maar er kwamen er meer dan 260.000. Allen Oostenrijkers die een burgerinitiatief getekend hebben dat het parlement verzoekt om een referendum over uittreding uit de EU. Dit moet nu in het Oostenrijkse parlement besproken worden.

De 261.159 burgers representeren 4,22% van het electoraat. Een geweldig resultaat, want het burgerinitiatief werd door de gevestigde media totaal genegeerd en doodgezwegen. Hetgeen er nog maar eens op wijst dat de pers alleen geïnteresseerd is in nieuws dat de gevestigde belangen dient, tot ze er met goed fatsoen niet meer onderuit kunnen.

De initiatiefnemer is Inge Rauscher, een gepensioneerd vertaalster. In het jaar 2000 deed zij ook al eens een poging. Toen tekende 3,35% van de kiesgerechtigden. Rauscher meldt dat er waarschijnlijk nu meer steun is voor een referendum door de opeenvolgende economische en politieke crisissen. In een persbericht noemt ze het ‘een geweldig resultaat’.

Dat is het, zeker als je bedenkt dat Oostenrijk een van welvarendste landen van de EU is, met maar 4,3% werkloosheid en een 11e plaats op de ranglijst van rijkste landen ter wereld. Kennelijk heeft de grote steun dan toch niet alleen met economie te maken. De veronderstelling dat de Europese burgers alleen door economische motieven worden gedreven als het gaat om hun houding tot opzichte van de EU, lijkt niet meer op te gaan, en dat moet zeer verontrustend nieuws zijn voor Brussel.

3 reacties
  1. Eindelijk word er actie ondernomen wie volgt..
    Dus Nederland kan dit ook en weg bij de EU en geen visumvrije regeling voor Turkije.

  2. Het proces van een kritische EU-opinievorming wil ik graag met andere EU/eurosceptici stimuleren door het voeren van ludieke acties. Het doel van deze acties is in de ‘echte wereld’, op straat, Nederlands publiek te laten kennismaken met kritische EU-geluiden. De eerste actie gepland is te stickeren in de binnenstad van Den Haag en bij EU-instellingen.
    Ben je EU-kritisch en wil je actie voeren, net iets meer dan een online geluid, neem dan contact op met ons!
    marcelnexit@mail.com

Comments are closed.