Waarom bijna niemand naar het EU-debat van Nieuwsuur keek

Het door Nieuwsuur georganiseerde EU-debat van gisteren, gefilmd vanaf een speciale locatie in Maastricht, is mogelijk een van de slechtst bekeken afleveringen ooit.

Normaal gesproken kijken ongeveer 500.000 mensen naar het actualiteitenprogramma van de publieke omroep, maar gisteren stemden slechts 381.000 mensen af op het debat tussen de acht Europese lijsttrekkers.

Als de slechte kijkcijfers voor zo’n groot EU-debat een voorbode zijn voor de opkomst op 22 mei, ziet het er niet best uit voor de Europese Unie. Hoe komt het toch dat niemand geïnteresseerd lijkt in de Europese verkiezingen? Een paar redenen.

1. Geert Wilders en Alexander Pechtold zaten thuis
Stop PVV-leider Wilders en D66-voorman Pechtold in één kamer en je krijgt geheid vuurwerk. Beide heren hebben natuurlijk weinig te maken met het Europees parlement, maar voor de kijkcijfers van Nieuwsuur zou het zeker een verschil hebben gemaakt. Nu zaten de kijkers opgescheept met onbekende namen en gezichten als Sophie in ‘t Veld (D66), Marcel de Graaff (PVV) en Paul Tang (PvdA). Wie? Dat zijn dus de lijsttrekkers voor 22 mei.

Lees verder op HP/De Tijd