Tsipras wil op 5 juli een referendum houden

De Griekse premier Alexis Tsipras is van plan een referendum te houden over het financiële reddingsplan voor zijn land. Het referendum moet op 5 juli gehouden worden. Dat heeft de premier in de nacht van vrijdag op zaterdag gezegd op de Griekse televisie. Vanwege het referendum wil Tsipras de geldverstrekkende instanties vragen om een verlenging van de deadline. Die werd eerder vastgesteld op 30 juni.

Er moet dringend een pakket maatregelen komen dat het Zuid-Europese land weer op de been brengt. Griekenland heeft van zijn geldschieters vrijdag nieuw voorstel voorgelegd gekregen. Het kan tot en met november noodkredieten blijven ontvangen, maar dan moet het wel instemmen met niet nader genoemde maatregelen om de overheidsuitgaven te beknotten en de economie te hervormen.

Tsipras riep zijn kabinet en de oppositiepartijen vrijdagavond bijeen voor spoedberaad. Volgens Tsipras hebben de geldverstrekkers een ultimatum voorgelegd dat indruist tegen de waarden van Europa. Het raadplegen van de soevereine wil van het Griekse volk kan daarop de enige reactie zijn, aldus de Griekse premier. Een aantal voorstellen van de Europese instanties kunnen volgens de premier enkel worden gezien als een “vernedering van een heel volk”. De premier vindt de eisen van de geldverstrekkers onvoorstelbaar, maar liet weten dat hij het voorstel zal accepteren als het Griekse volk dat wil.

Tsipras vraagt zaterdag het parlement of zij instemt met een referendum. De Griekse oppositieleider Antonis Samaris heeft kritiek geuit op het voorgestelde referendum. Volgens hem is Tsipras daarmee op ramkoers met Europa. Minister Nikos Pappas van Staat heeft al laten weten dat hij ervan overtuigd is dat de Grieken het voorstel zullen verwerpen.

Chef Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft begrip getoond voor de beslissing van Tsipras om een referendum uit te schrijven. Draghi en Tsipras hadden zaterdag een telefonisch onderhoud, meldt een woordvoerder van de Griekse regering. “We zijn er zeker van dat meneer Draghi het beste voor heeft met de beslissing van de Griekse regering een referendum uit te schrijven. Dat werd nog maar eens bevestigd in het telefoongesprek”, aldus de woordvoerder.

Zaterdag komen de EU-ministers van Financiën (eurogroep) bijeen in Brussel voor hernieuwd beraad over Griekenland. Bronnen in Brussel stelden dat bovendien een nieuw steunpakket in de maak is waarmee Griekenland de komende drie jaar het hoofd boven water kan houden. De banken in Griekenland gaan maandag gewoon weer open, zei een Griekse onderminister na de toespraak van Tsipras. De regering heeft geen plannen om kapitaalstromen aan banden te leggen.

Bron: ANP via Nu

Blijf van minuut tot minuut op de hoogte via The Guardian >>>