Roads to Recovery?

Vandaag verscheen het Engelstalige boek ‘Roads to Recovery’ (Wegen naar Herstel) van het Centraal Plan Bureau.

Ik heb geen flauw idee waarom dat boek in het Engels is uitgebracht, misschien dachten ze bij het CPB dat de boodschap dan overtuigender zou overkomen? Of wellicht was het op last van de Europese Commissie? Wie zal het zeggen? Ik zal de belangrijkste conclusies van het boek even met u doornemen.

In het begeleidende Persbericht schrijft het CPB:

“De recessie van de afgelopen jaren (‘Grote Recessie’) heeft de veerkracht van de Nederlandse economie niet aangetast. Binnen tien jaar kan de Nederlandse economie terugkeren naar de groei van voor de crisis. Maar dat is geen automatisme en de precieze vorm van het herstel hangt af van de ontwikkeling van binnenlandse en buitenlandse bestedingen.”

Het CPB suggereert hiermee dat die ‘Grote Recessie’ al voorbij is, maar dat zullen we moeten afwachten. In mijn ogen keert het welvaartsniveau van vóór de invoering van de euro niet meer terug, tenminste, niet zolang Nederland die eenheidsmunt blijft voeren c.q. de lidstaten van de muntunie niet in staat worden gesteld een rente te kiezen die correspondeert met de kracht van hun respectievelijke economieën.

Lees dit artikel van Jean Wanningen verder op De Dagelijkse Standaard