Regiopresident Catalonië vervolgd om referendum

Het Spaanse openbaar ministerie gaat de Catalaanse regiopresident Artur Mas vervolgen vanwege diens rol bij de organisatie van een stemming over afscheiding van Catalonië van Spanje. Ook de Catalaanse vicepresidente en de regiominister van Onderwijs worden aangeklaagd. Beiden moeten zich verantwoorden wegens het negeren van een rechterlijk verbod, machtsmisbruik, misbruik van publieke middelen en onbevoegd gebruik van hun autoriteit.

De vervolging van Mas en zijn collega’s heeft geleid tot woedende reacties onder de voorstanders van afscheiding van Catalonië. ‘De regering wil de zaak in de rechtbank oplossen in plaats van op een politieke manier’, aldus een woordvoerder van de Catalaanse nationalisten. Andere, radicalere nationalisten die de regioregering steunen spraken van ‘een aanklacht tegen het hele volk’.

Premier Rajoy liet weten het besluit van justitie ‘te respecteren’. Tegenstanders van de Catalaanse afscheiding van een mogelijk referendum toonden hun instemming. Daarbij werden nieuwe aanklachten tegen het regionale bestuur ingediend vanwege de betrokkenheid bij de organisatie van de stemming.

De vervolging door justitie vormt een nieuwe belemmering in de toenadering tussen het Catalaanse regiobestuur en de centrale regering in Madrid rond het consult over de afscheiding, dat op 9 november plaats vond. Toen stemden ruim twee miljoen Catalanen in overgrote meerderheid voor afscheiding.

Premier Rajoy zal volgende week zaterdag Barcelona bezoeken. Daarbij wordt verwacht dat hij met een aanbod voor meer budgettaire onafhankelijkheid zal proberen de Catalaanse regiopresident af te laten zien van een referendumeis. De vervolging van Mas heeft de partijen echter opnieuw op ramkoers gebracht.

Lees dit artikel van Steven Adolf verder op de Volkskrant