Nieuw EU investeringsfonds gaat PvdA-ers boven de pet

‘Er zijn naamkaartjes,’ zegt de bode. ‘Dan weten de mensen tegen wie ze het hebben.’ Er komt een hele delegatie een kleine vergaderzaal van de Tweede Kamer binnen. Het is een geheel onbekend gezelschap. Dinsdag is eurocommissaris Jyrki Katainen op bezoek. Wie van deze delegatie de eurocommissaris is, is voor buitenstaanders een raadsel totdat iedereen gaat zitten. Katainen zit bij zijn naambordje. Europese politiek gaat altijd over onbekende politici. De Kamerleden stellen zich voor, want ook Katainen heeft geen idee met wie hij een gesprek voert.

De commissie Financiële Zaken heeft een gesprek met Katainen, maar veel leden laten op zich wachten. Meer dan de helft van de acht Kamerleden komt pas binnen als het gesprek al is begonnen. Het is tekenend hoe belangrijk het bezoek van Katainen is, al zeggen alle Kamerleden dat ze erg blij zijn dat hij is op komen draven. Ook voorzitter Pieter Duisenberg (VVD) is erg blij want het gesprek gaat ‘over groei en banen.’

Dat is een opvallend globale samenvatting. Katainen komt praten over een nieuw Europees investeringsfonds (EFSI). Hij vindt het erg belangrijk nationale parlementen te informeren over deze kwestie. Er zijn in Europa momenteel te weinig investeringen en dat probeert dit nieuwe fonds te verhelpen. Een deel van de Europese economie is niet concurrerend genoeg en het nieuwe fonds lost dit op. Het fonds bevat een enorm bedrag wat uitgegeven kan worden om op Europees niveau investeringen te stimuleren. Critici zouden het ‘het rondpompen van geld’ noemen.

Het verhaal van Katainen laat zich makkelijk samenvatten: het staat qua diepgang gelijk aan dat van de gemiddelde Europese voorlichtingswebsite voor een breed publiek. Gedetailleerd is zijn verhaal zeker niet. Hij schat de kennis van de Kamerleden kennelijk niet erg hoog in. Die inschatting blijkt deels terecht. Het investeringsfonds is een zeer ingewikkeld dossier, maar Kamerleden als Duco Hoogland (PvdA) presteren het geen enkele inhoudelijke vraag te stellen. Anderen spelen als een verveelde scholier met hun mobiel. Henk Nijboer (PvdA) lacht hardop over de boodschapjes die binnenkomen.

Lees dit artikel van Chris Aalberts verder op The Post Online