Net als burgers heeft afvalmaffia vrij reizen in EU

De Gifcirkel is een documentaire over illegale vuilstort in Napels en omgeving. De handel in zwaar chemisch afval is voor de maffia veel winstgevender dan drugshandel.

Italianen in Calabrië krijgen steeds jonger ongewone soorten van kanker. Meisjes van 17 krijgen borstkanker en sterven op hun 22e. ‘De kans dat je betrapt wordt bij smokkel van illegaal afval is heel gering’, zegt René van Boxel van de Havenpolitie Rotterdam. Miljoenen containers per jaar komen de Europese Unie in. Net als de burgers heeft afval min of meer vrij reizen, als de eerste horde is genomen.

De provincie Calabrië is de put van alle illegale afval van Europa en zelfs van buiten Europa. Milieuactivisten laten het zien: hoe dichter bij Napels, hoe meer vervuiling. Beter gezegd: er bestaat rond Napels geen normale, schone grond meer. Noch schone lucht, noch schoon water. Broccoli en bloemkool bevatten er tot 23.000 keer de toegestane hoeveelheid ijzer. Andere zware metalen komen duizend keer meer voor dan gezond is. Daarom ook kreeg Ricardo als baby acute lymfatische leukemie, denkt zijn moeder Anna. Hoe is anders te verklaren dat op de kinderafdeling in het ziekenhuis alle ouders uit hetzelfde dorpje komen? Een oncoloog zag in tien jaar zijn patiënten steeds jonger worden.

Een milieudeskundige toonde onnatuurlijke loodsoorten aan in de haren van de klanten van kappers. Hij krijgt geen geld meer voor onderzoek omdat politici zijn conclusies vervelend vinden. Gelukkig doen de kappers voor hem het haar van de klanten in zakjes, en registreren ze de herkomst. De maffia-spijtoptant Schavione liep in 1993 over naar de politie. Hij legt voor de camera zelf uit wat er onder een ogenschijnlijk normaal veldje met akkerbouw is begraven: ‘Vaten kernafval uit Duitsland.’

Lees verder op het Nederlands Dagblad (betaalmuur)