Naheffing EU naar 1,1 miljard

De naheffing voor de EU-contributie bedraagt niet de eerder verwachte 642 miljoen euro, maar is met ruim 1,1 miljard het dubbele. Tenminste, op papier. Dat is het gevolg van het afbreken van het begrotingsoverleg tussen de ministers van Financiën en het Europees Parlement.

Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdagmiddag. In de onderhandelingen is het EU-budget voor volgend jaar gekoppeld aan een aanvullende begroting over dit jaar, waarin de Nederlandse naheffing werd teruggebracht tot 642 miljoen. De onderhandelingen over de EU-begroting liepen maandagnacht vast.

Formeel moest Dijsselbloem de naheffing per 1 december betalen. Vorige week bereikte de EU-ministerraad overeenstemming over een regeling voor uitstel van betaling. Maar die aanpassing van de regels is ook nog niet rond, doordat het Europees Parlement en het EU-rekenhof daarover nog advies moeten uitbrengen.

Niet alleen voor Nederland loopt de rekening op zo lang het Europees Parlement niet instemt met de aanvullende begroting. Voor Groot-Brittannië komt de naheffing dan uit op 3,6 miljard euro in plaats van 2,1 miljard.

De Commissie moet nu een nieuwe ontwerpbegroting indienen. De kans dat Nederland daadwerkelijk 1,1 miljard euro moet betalen is evenwel klein. De verwachting is dat het bedrag na het alsnog bereiken van een akkoord over de EU-begroting ‘gewoon’ op 642 miljoen euro blijft staan.

Bron: De Financiële Telegraaf