Met de bodem van staatskas in zicht, en na vier maanden vruchteloze onderhandelingen met zijn internationale geldschieters, lijkt er eindelijk beweging te komen in de Griekse impasse. Met dank aan voorzitter Juncker van de Europese Commissie.
Gisteren meldde de Griekse krant To Vima dat Juncker met een eigen voorstel naar Athene is gestapt. Een voorstel dat veel minder ver gaat dan de lijn waar de landen van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds tot nog toe aan vasthouden. In het plan zou Griekenland 5 miljard euro aan steun krijgen – deels ‘oud’ geld dat nog vrijgegeven moet worden, en deels nieuwe steun. In ruil daarvoor moet Athene hervormingen toezeggen op een aantal terreinen, maar die gaan lang niet zo ver als de eisen in de lopende onderhandelingen met het IMF en de eurozone.
Het bestaan van het plan werd direct ontkend door de Europese Commissie. Maar het zou niet voor het eerst zijn dat de Europese Commissie zich binnen de onderhandelingen probeert te manoeuvreren. Eurocommissaris Moscovici kreeg in februari nog de volle laag van de ministers van financiën van de eurozone, toen de Griekse minister van financiën Varoufakis een voorstel van hem lekte naar de pers. Dat gaf Griekenland destijds het idee dat er veel meer uit de onderhandelingen is te halen dan het IMF en de eurolanden bereid zijn te laten zien.
Op basis van die gedachte zijn de onderhandelingen de afgelopen maanden doorgegaan. Griekenland mag dan bijna zonder geld zitten, de gedachte dat vooral Europa het zich niet kan veroorloven het land failliet te laten gaan is diepgeworteld in Athene. Het uittreden van het land uit de euro brengt onvoorspelbare gevolgen met zich mee. Gevolgen die de eurolanden liever niet aan den lijve willen ondervinden.