‘Juncker is de minst inspirerende politicus van de regerende Europese elite’

Jean Claud-Juncker, de mogelijke nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, is de verkeerde man op de verkeerde plek op het verkeerde moment. ‘Als volleerd jezuïet minacht hij democratische wilsvorming’, schrijft europarlementariër Derk Jan Eppink.

Europese samenwerking is: Berlijn zegt wat Brussel gaat besluiten. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt de uitkomst van een intern compromis tussen de regerende christen-democraten en socialisten in Berlijn. De huidige voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz, blijft. De Duitse christen-democraten kandideren hun Stellvertreter, de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker. Het Europees Parlement mag nog ja zeggen, terwijl de Europese Raad wordt gedomineerd door de gemoedstoestand van Mutti Merkel.

Juncker is de minst inspirerende politicus van de regerende Europese elite; hij combineert alle fifty shades of grey. Als volleerd jezuïet minacht hij democratische wilsvorming. De elite weet het immers beter. In april 2011 zei hij: ‘Ik ben een christen-democraat, een katholiek, maar als het belangrijk wordt, lieg ik. Ja, ik lieg omdat het om het overleven van de euro gaat. Als het serieus wordt, moet men liegen.’

Lees verder op De Volkskrant