Jean-Claude Juncker: katholiek die leugentje niet schuwt

De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker is vandaag door het Europees Parlement in Straatsburg tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie in Brussel gekozen. Hij is een geslepen politicus, een man van de achterkamertjes. Een man met humor ook, maar zijn polariserende stijl kan hem opbreken.

Jean-Claude Juncker (59), de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, is een van meest ervaren en geslepen politici die er in Europa rondlopen. Niet onbelangrijk bovendien heeft hij meer lef dan zijn voorganger, de Portugees José Manuel Barroso.

Juncker is een overtuigd Europeaan en dat is dan ook de reden dat hij op weinig sympathie kan rekenen in Nederland en Groot-Brittannië. Niet dat hij de natiestaat wil afschaffen, integendeel, maar de Luxemburgse oud-premier pleit wel voor de invoering van eurobonds, voor een Europees asielbeleid, zelfs voor een gemeenschappelijk minimumloon in de eurozone. En dat deed hij allemaal ver voor bijvoorbeeld de PvdA het dit voorjaar in haar Europese verkiezingsprogram opnam.

Lees verder op De Volkskrant