Hoeveel mag solidariteit met de Grieken nog kosten?

Europese eenheid, een gezonde euro, solidariteit en de prijs daarvan. Dat zijn de gespreksonderwerpen vandaag op de extra eurotop van regeringsleiders na het Griekse ‘nee’ van zondag. De aanleiding: de redding van Griekenland van de financiële ondergang.

De Grieken doen een zwaar beroep op solidariteit bij de andere eurolanden. Nog meer bezuinigingen en hervormingen kan het land niet meer aan, zo vindt minimaal 61 procent van de Grieken, het percentage nee-stemmers in het referendum van zondag. Het rijke noorden moet nu over de brug komen. Die solidariteit toont volgens de Grieken de eenheid en de verbondenheid van de eurozone en daar zou het bij de euro allemaal om begonnen zijn.

Hoe verhoudt die solidariteit zich tot de basisprincipes van de EU en de latere eurozone? Uittreding uit de EU of de euro is niet voorzien. Het kan ook eigenlijk niet. Het zou stevig afbreuk doen aan het gedachtegoed van één Europa en één munt. Griekenland zet nu al zijn kaarten op een solidaire eurogroep.

Maar wat kost dat? Ongedekte cheques zijn overal en ook in de eurozone een pijnlijk onderwerp. Zoals de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert het samenvatte: “Solidariteit vereist wel dat landen voor hun eigen economische hervormingen zorgen.” Dat is dus de Duitse voorwaarde. Bondskanselier Angela Merkel wil niet dat andere landen ook op het idee komen om een losser begrotingsbeleid te voeren, waardoor de eurogroep nog meer rekeningen moet betalen.

Lees verder op Trouw