Heffing op spaartegoeden is begonnen

Uiteraard, als wij de internet voorpagina’s van de Nederlandse MSM bekijken heeft u wel iets anders aan uw hoofd dan sombere maar reële berichten op Geen Nieuws te lezen. Als rechtgeaarde burger is immers wat Louis van Gaal denkt of hoe hij gepoept heeft vele malen belangrijker dan wat er in de wereld om u heen gebeurt. Houden zo, zouden wij zeggen, uiteindelijk is dat voor de Eerste Wereldoorlog ook gelukt, dus waarom druk maken, ”wij kunnen er immers toch niets aan doen”. Dat de realiteit er anders uitziet, enfin, dat leest u dan wel weer in diezelfde MSM, maar dan is het waarschijnlijk al te laat.

Verstopt in een hoekje zagen wij in een glimp dat de krant van Slapend Nederland terloops meldde, dat er in Bulgarije een zogenaamde ‘bankrun’ was geweest. Een klein schoonheidsfoutje, want de bankrun afgelopen vrijdag waarbij er, totdat de banken ‘s middags op last van de regering gesloten werden, al ruim 400 miljoen euro aan contanten was opgenomen door angstige rekeninghouders. Echter twee weken geleden gebeurde dit ook al bij de Corporate Commercial Bank, de op drie na grootste bank van Bulgarije. Vrijdag was de First Investment Bank aan de beurt, nummer drie qua volume op de Bulgaarse markt. In beide gevallen gingen er oproepen aan vooraf dat de banken zich in liquiditeitsproblemen zouden bevinden en de Bulgaarse politie heeft inmiddels twee mannen gearresteerd, waarvan gezegd wordt dat zij deze berichten zouden hebben verspreid.

Zoals u weet is het ook in ons land verboden, mensen op te roepen tot een bankrun. Op zich zelf misschien wel begrijpelijk, maar aan de andere kant vreemd. Immers als je het economisch financiële nieuws volgt en je bent van mening dat bijvoorbeeld de overheid, zoals ooit op Cyprus, je de toegang tot je eigen tegoeden gaat blokkeren, is een verbod dit aan anderen mede te delen een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Hieruit blijkt overigens ook, dat overheden bevreesd zijn voor een betrouwbare waarheidsvinding.

Maar nu naar Spanje. In maart 2013 overwoog de Spaanse regering om een soort heffing toe te gaan passen op spaartegoeden. Maar met de gebeurtenissen van de Cypriotische bankrun nog vers in het geheugen en de wankele situatie van veel Spaanse banken zag de regering toen van een dergelijke extra heffing af.

Maar gisteren heeft de Spaanse minister van Financiën of Budgetaire Zaken, Cristobal Montoro het idee weer van het stof ontdaan. In een persconferentie waar wij via Bloomberg uit citeren, gaat een extra heffing op (spaar)tegoeden de Spaanse overheid een extra bedrag van bijna 4 miljard euro opbrengen. De heffing zal geheven worden over alle banktegoeden.

Lees verder op Geen Nieuws